Podprogram 2017 – efekty
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Iłży z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 550 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- o 28,1655 ton żywności;
- o 2750 paczek żywnościowych;
- o – posiłków.
W ramach Podprogramu 2017 dla 44 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 2 spotkań dla 44 uczestników
- Żywieniowe – 2 spotkań dla 44 uczestników
- Kulinarne – 2 spotkań dla 44 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0czestników
- Spotkanie – 3 warsztaty dla 20 osób
- Spotkanie – 3 warsztaty dla 24 osób.