Podprogram 2019 - Efekty
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Iłży z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2020 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 716 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 35,67130 ton żywności;
- 3 500 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2019 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 12 uczestników;
- Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 12 uczestników;
- Kulinarne - 1 spotkanie dla 12 uczestników;
- Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 12 uczestników.