Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Iłży

Zasady przekazywania artykułów spożywczych

Utworzono dnia 16.07.2020


Zasady przekazywania artykułów spożywczych

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościo-wych lub posiłków.

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 48 kg w tym:

1. Artykuły warzywne i owocowe:

  • groszek z marchewką 3,2 kg,
  • fasola biała 3,2 kg,
  • koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
  • buraczki wiórki 1,05 kg,
  • powidła śliwkowe 1,80 kg,
  • sok jabłkowy klarowny 4l

2.    Artykuły skrobiowe:

  • makaron jajeczny 4,5 kg,
  • makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
  • ryż biały 3 kg,
  • kasza gryczana 1,5 kg,
  • herbatniki maślane 0,8 kg,

3.    Artykuły mleczne:

  • mleko UHT 7 l,
  • ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

4.    Artykuły mięsne:

  • szynka drobiowa 2,7 kg,
  • pasztet wieprzowy 0,48 kg,
  • filet z makreli w oleju 1,53 kg,

5.    Cukier

  • cukier biały 4 kg,

6.    Tłuszcze

  • olej rzepakowy 4 l,

7.    Dania gotowe

  • goąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;

8. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywno-ściowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.

9. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

10. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 38,8kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

11. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.

12. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin.

13. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

Godziny otwarcia:

Poniedziałek
                       800-1600
Wtorek                       730- 1530
Środa                       730- 1530
Czwartek                       730- 1530
Piątek                       730- 1530  


Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Marzec 2024 Brak wydarzeń w tym miesiącu.