Podprogram 2020 - Efekty
Podprogram 2020 - Efekty
- Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Iłży z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 655 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 29,74188 ton żywności;
- 2865 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2020 dla 655 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Kulinarne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- warsztaty w formie wydawniczej – dla 100 osób