Zasady przekazywania artykułów spożywczych
Zasady przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym
- Forma przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym: Paczki żywnościowe.
- Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.
- Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
- Groszek z marchewką 1,60 kg.
- Koncentrat pomidorowy 0,96 kg;
- Dżem truskawkowy 1,20 kg;
- Artykuły skrobiowe:
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Koncentrat pomidorowy 0,96 kg,
- Dżem truskawkowy 1,20 kg.
- Artykuły skrobiowe:
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Mąka pszenna 4 kg,
- Kasza jęczmienna 1,50 kg,
- Płatki owsiane 1 kg,
- Herbatniki maślane 0,60 kg,
- Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg.
- Artykuły mleczne:
- Mleko UHT 6 l,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
- Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- Szynka drobiowa 1,20 kg,
- Pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- Szprot w oleju 0,68 kg.
- Cukier
- Cukier biały 4 kg,
- Tłuszcze
- Olej rzepakowy 4 l.
- Dania gotowe
- Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
- Artykuły warzywne i owocowe:
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.